Feministiskt initiativ finns av en anledning

Jag tycker att det är viktigt att få fram det rätta budskapet med feminism. Idag har jättemånga fel bild av det och har massa fördomar mot feminism. Folk som inte är insatta i det säger vad dem har för fördomar om feminism, som är helt fel. Jag tycker att det är viktigt att alla har den rätta bilden av vad feminism egentligen innebär, fel fördomar är inte bra.

Feminism handlar inte om manshat eller att kvinnor vill ta över makten, eller att man inte rakar benen eller under armarna vilket många tror. En extremist och en helt vanlig feminist är inte samma sak. Därför är det fel att tro att alla feminister är som extremisterna. Det finns extremister, manshatare och dylikt som kanske kallar sig feminister, det kan göra att folk tror att alla feminister är sådana. En feminist står för jämställdhet, inget annat. Feminism har blivit väldigt uppmärksammat i vår politik idag. En del gillar det, en del hatar det.

Feminismen föddes på 1700-talet, ur upplysningstidens tanke om alla människors lika värde. Alla har skapat sin egna uppfattning om vad feminism egentligen är i dagens samhälle. Svenska Akademiens ordlista från 2006 har skrivit vad feminism är. Svaret är att feminism är en ”rörelse för kvinnors jämställdhet med män”. Det går även att beskriva feminism som en ideologi som erkänner att vi lever i ett ojämställt samhälle, som genom en feministisk kamp vill nå en ekonomisk, politisk och social jämlikhet mellan könen. Feminismen är verktyget för att nå en jämlik värld.

För hundra år sen hade kvinnor inte allmän rösträtt, inte rätt att söka vilket yrke de ville, fadern räknades som barnets förmyndare bara och inte kvinnan, våldtäkter inom äktenskap var lagligt, inte rätt att ta examen i högre studier. Låter det bra? Nej, inte alls. Vi har kommit en bit på vägen, men det här är inte slutet. 

Sen allt tjat och hat mot Feministiskt Initiativ som folk slänger ur sig, utan att ens ha kollat upp vad dem står för är bara konstigt. Feministiskt initiativ strävar efter ett samhälle där alla människor kan utveckla sin fulla potential, i ett jämlikt samspel med andra, där inte kön, könsidentitet, ålder, funktionsduglighet, sexualitet, hudfärg, etnicitet, medborgarskap eller trosuppfattning spelar någon roll. Dem vill att alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Alla ska få lika lön för lika arbete, oavsett kön.

Det ska vara lika för alla. Kvinnor ska inte få mindre betalt än män för samma arbete, kvinnor ska inte behöva vara rädda när dem är ute ensamma på kvällarna. Tjejer ska inte kränkas mer än killar. Vi lever i ett väldigt jämställt land om vi jämför med andra länder, men det betyder inte att vi lever i ett så jämställt land som det kan bli, det är fortfarande en lång bit kvar. Folk klagar ständigt på att Feministiskt initiativ är överdrivet osv, om dem tänker som såhär: om Sverige redan var ett så pass jämställt land där alla blev behandlade lika så skulle det här partiet aldrig funnits. För då hade dem inte behövt kämpa för det här som dem gör om det redan fanns, så partiet är ett tecken på att Sverige kan bli bättre.